Att fermentera grönsaker- kul grej!

Häromkvällen var jag tillsammans med mamma och syster på en givande workshop där vi förkovrades i "fermentering" av grönsaker, mycket mycket fashinerande!
Workshopen gav vi mamma i födelsedagspresent, roligt att göra tillsammans.
Vi var på In the pink vid Glasvasen i Malmö, finfint medvetet café med hälsosam och fräsch mat, och djupdykningen i fermenteringens värld stod självaste Jenny Neikell för, även kallad "Surtanten". Jenny är proffs i att syra grönsaker och har skrivit bok i ämnet, håller föredrag och säljer sina grönsaker på burk under detta varumärke runtom i landet.
Surkål är dundergott tycker jag, men har aldrig gjort min egna. Lätt som en plätt är det ju och i skrivande stund står min burk som jag fick med mig hem, och småpyser på köksbänken. Väntan är lång tills provsmak, 2 veckor i rumstempereatur och vidare 2 veckor i kylskåp- sen är det fritt fram att njuta.
I stora drag är det enda som behövs är en grönsak av god kvalité, havssalt, eventuell krydda och en ren glasburk med gummiring.
Nedan bok som Jenny utgav i fjol är både inspirerande och informativ. Jag var tvungen att köpa med den hem för att lära mer.
Inte visste jag att fermentering/mjölksyrning är det enda konserveringssätt där näringsämnena i grönsakerna blir fler och inte färre vilket annars är fallet. En god anledning att börja fermentera grönsaker i hemmaköket tycker jag!
Kavla upp ärmarna och börja knåda och massera din vitkål, en hel del oväntat sker!
Ser om 4 veckor framemot en skiva gratinerad surdegsbröd toppad med varm getost och rikligt med min egna surkål smaksatt med kummin, mmmmmmm!
Yees, solskensdag i Skåne!
Kram Louise by Lisa på landet
0 kommentarer publicerat i Grönt
Taggar: #fermentera, #grönsaker, #inthepink, #malmö #, #mathantverk, #mjölksyrning, #surtanten