Att fermentera grönsaker- kul grej!

Häromkvällen var jag tillsammans med mamma och syster på en givande workshop där vi förkovrades i "fermentering" av grönsaker, mycket mycket fashinerande!
Workshopen gav vi mamma i födelsedagspresent, roligt att göra tillsammans.
Vi var på In the pink vid Glasvasen i Malmö, finfint medvetet café med hälsosam och fräsch mat, och djupdykningen i fermenteringens värld stod självaste Jenny Neikell för, även kallad "Surtanten". Jenny är proffs i att syra grönsaker och har skrivit bok i ämnet, håller föredrag och säljer sina grönsaker på burk under detta varumärke runtom i landet.
Surkål är dundergott tycker jag, men har aldrig gjort min egna. Lätt som en plätt är det ju och i skrivande stund står min burk som jag fick med mig hem, och småpyser på köksbänken. Väntan är lång tills provsmak, 2 veckor i rumstempereatur och vidare 2 veckor i kylskåp- sen är det fritt fram att njuta.
I stora drag är det enda som behövs är en grönsak av god kvalité, havssalt, eventuell krydda och en ren glasburk med gummiring.
Nedan bok som Jenny utgav i fjol är både inspirerande och informativ. Jag var tvungen att köpa med den hem för att lära mer.
Inte visste jag att fermentering/mjölksyrning är det enda konserveringssätt där näringsämnena i grönsakerna blir fler och inte färre vilket annars är fallet. En god anledning att börja fermentera grönsaker i hemmaköket tycker jag!
Kavla upp ärmarna och börja knåda och massera din vitkål, en hel del oväntat sker!
Ser om 4 veckor framemot en skiva gratinerad surdegsbröd toppad med varm getost och rikligt med min egna surkål smaksatt med kummin, mmmmmmm!
Yees, solskensdag i Skåne!
Kram Louise by Lisa på landet
0 kommentarer
publicerat i Grönt
Taggar: #fermentera, #grönsaker, #inthepink, #malmö #, #mathantverk, #mjölksyrning, #surtanten

AB Småland!

En inspirerande butik med tillhörande café som borde upplevas av de som tycker om att pyssla om sitt hem med grönt&skönt, fina äldre möbler, små skålar, glas, tyger, skärbrädor, korgar och mycket mycket mer.
Mitt i centrala Malmö ligger sedan några år AB Småland som jag är helförtjust i, och många med mig. Butiken följer aktuell säsong med en skön mix av äldre bruksföremål och möbler med en del modernt & nyproducerat. Workshops och olika slags aktiviteter erbjuds också i butikens lokaler, verkar skoj!
Heja AB Småland helt enkelt!
Användbart och fint finns det gott om här att pryda måltiden med! Håller just nu på att gå sönder av nyfikenhet, vår köksrenovering ser sitt slut och om en vecka är det finito. Då skall jag minsann åka hit för att köpa något fint att pryda det "nya" köket med.
Vid mina butiksbesök på AB Småland hör det liksom till att det blir en stund i cafét, brukar välja dagens goda soppa med gott bröd därtill.
Mycket grönt erbjuds omkring i butiken och apropå citronträd, efter en lång och D-vitaminfattig säsong blommar nu mitt citronträd i vardagsrummet. Doften är fullkomligt ljuvlig och slår alla doftljus man kan tänka sig. Då blomningen är över, kommer den flyttas ut för en förhoppningsvis varm och skön vår och sommar med massor av sol, låt oss hoppas!
Inspirerande grön miljö alldeles intill caféet! Jag som älskar möbler och material från förr blir alldeles tokspeedad här. Vill ju ha precis allt;)
Läängtar nu väldans mycket efter att vår trädgård ser ut så här på nytt, snart så minsann, men först våren med rabarber, nässlor och grön sparris att mumsa på!
Kram Louise by Lisa på landet
 
 
 
 
Visa fler inlägg