Plommon & kanel i kompott!

Tiden är inne för att ta till vara på allt ljuvligt gott av frukt och grönsaker som nu finns på träd och buskar i våra trädgårdar! Äpplen, päron, björnbär och plommon och mycket mycket mer!
Det kan tyckas vara komplicerat och tidskrävande att koka ihop en kompott, men absolut inte. Det tar ett fåtal minuter och himla gott att toppa frukostfilen och favoritmüslin med, eller en skål om kvällen med lite mjölk och en biskvi eller 2! 
SensommarHappiness tycker jag!
Tvätta av plommonen, skär dem på mitten och ta bort kärnan. Lägg i en rymlig kastrull tillsammans med små kanelstänger, sisådär 2 st på 1 kg plommon. Låt koka ihop i några minuter och mosa plommonen om så önskas. Tillsätt socker av valfri sort; strösocker, råsocker, honung, stevia till "lagom" sötma. Ta bort ev skum  med sked som bildas ovanpå.
Om kompotten skall bli krämigare, snarare än rinnig- lite beroende på ändamål, så går det fint att röra ut lite potatismjöl, ca 1 msk, i ett litet glas med ngra matskedar kallt vatten. Tillsätt i kompotten under ständig omrörning, lite i taget, så ges en krämigare känsla!
Låt svalna och häll på glasburk, ställ i kylskåpet och förgyll sensommarfrukostarna med!
Givetvis kan man blanda olika sorters frukter och bär med varandra i kompotter, spännande och fint med olika frukter ihop! Smaksättning såsom kanel, vanilj, kardemumma, ingefära och citron kan vara riktigt gott men är inte nödvändigt!
Må så gott i den soliga sensommaren!
Kram Louise by Lisa på landet
0 kommentarer publicerat i Frukt
Taggar: #kompott, #plommon, #plommonkompott

På tur till Hörte!

Det är som vi alla vet inte alltid solsken om sommarlovet! De dagar då regnet faller, vinden är påtaglig och man är sugen på något extra gott, då är det perfekt tillfälle att ge sig ut på tur till ett trevligt hak med gemytlig känsla och godsaker på menyn. Just så var det häromdagen så vi bestämde oss för att åka en tur kring Söderslätt med vindrutetorkaren på högvarv.
Efter en stunds biltur längs Sveriges sydligaste kust kom vi till lilla samhället Hörte och Hörte Brygga
Här stannade vi en lång eftermiddagsstund och åt oss mätta och belåtna på närodlat & lokalproducerat!
Det första man ser då Hörte Brygga´s kök entras är tilltalande skålar med spännande innehåll, fat och glasburkar med röror, kakor, blommor från vägkanten- nyfikenheten väcks till liv!
Älskar de små skålarna med hackade smaksättningar till kvällens utegrillade rätter!
Här stod vi under vindseglet och spanade ut över havets skådespel, en djärv surfare var den ende som vågat sig ut till havs! Längtan till en värmande brasa kändes påtaglig!
Vi vuxna valde rätten "Sugen" serverad i korg; bönpesto, hemgjord aioli, traktens ostar och charketurier, surdegsbröd och syrlig skånsk äppelmust. Barnen valde frasig maräng med lättvispad grädde och rabarberkompott- tumman upp var vårat gemensamma betyg!
Ett årligt besök på Hörte Brygga hör sommaren till oavsett om solen strålar eller regnet öser!
 
Kram Louise by Lisa på landet
 
Visa fler inlägg