Plommon & kanel i kompott!

Tiden är inne för att ta till vara på allt ljuvligt gott av frukt och grönsaker som nu finns på träd och buskar i våra trädgårdar! Äpplen, päron, björnbär och plommon och mycket mycket mer!
Det kan tyckas vara komplicerat och tidskrävande att koka ihop en kompott, men absolut inte. Det tar ett fåtal minuter och himla gott att toppa frukostfilen och favoritmüslin med, eller en skål om kvällen med lite mjölk och en biskvi eller 2! 
SensommarHappiness tycker jag!
Tvätta av plommonen, skär dem på mitten och ta bort kärnan. Lägg i en rymlig kastrull tillsammans med små kanelstänger, sisådär 2 st på 1 kg plommon. Låt koka ihop i några minuter och mosa plommonen om så önskas. Tillsätt socker av valfri sort; strösocker, råsocker, honung, stevia till "lagom" sötma. Ta bort ev skum  med sked som bildas ovanpå.
Om kompotten skall bli krämigare, snarare än rinnig- lite beroende på ändamål, så går det fint att röra ut lite potatismjöl, ca 1 msk, i ett litet glas med ngra matskedar kallt vatten. Tillsätt i kompotten under ständig omrörning, lite i taget, så ges en krämigare känsla!
Låt svalna och häll på glasburk, ställ i kylskåpet och förgyll sensommarfrukostarna med!
Givetvis kan man blanda olika sorters frukter och bär med varandra i kompotter, spännande och fint med olika frukter ihop! Smaksättning såsom kanel, vanilj, kardemumma, ingefära och citron kan vara riktigt gott men är inte nödvändigt!
Må så gott i den soliga sensommaren!
Kram Louise by Lisa på landet
0 kommentarer publicerat i Frukt
Taggar: #kompott, #plommon, #plommonkompott
Visa fler inlägg