Kryddvandring på Rosengård!

En alldeles strålande fredagseftermiddag i augusti var jag med på något jag länge längtat efter, Kryddvandring vid Rosengård. En smakupplevelse med spännande provsmakningar, givande människomöten och tänkvärda ord berättat för oss.
Den typiska bilden av ett Rosengård fyllt av problem fick här ett nytt ansikte. Vi gavs inblick i den fantastiska matrikedom som finns här, stora grönområden och prunkande kolonilotter.
Här lever 150 olika nationaliteter och de är totalt ca 20.000 personer som lever i denna delen av Malmö.
Vi var en grupp på 8 personer som guidades genom stadsdelen av levnadsglada Samah från Libanon!
Första matstoppet, på Falafel nr 1- mer eller mindre kryddstarka kryddblandningar, användbara för såväl, grytor, som till gryträtter, såser och marinader, eller att doppa i olivolja med en bit pitabröd- mums! Finns att köpa vid välsorterade matbutiker. Min favorit var kryddblandningen Kafta Masala med mycket koriander, cayennepeppar, ingefära, kummin och kardemumma.
En fantastisk lunchbricka med riktig tabbouleh, himmelsk falafel med hemligt recept, grillad aubergine och saftiga spenatpiroger- vilken lunch det blev! Att dricka till maten fick vi sval Ayran, en populär mellanösterndryck som består av yoghurt, vatten och salt. Här hade jag föredragit en kopp mynta-te framför Ayran, men det var spännande att få prova drycken jag hört mycket om.
Efter en liten promenad kom vi till ett antal kolonilotter där äldre människor odlade grönsaker, örter, blommor och blandat grönt. Hit får vem som helst komma och köpa det som odlas för en väldigt liten peng.
Vilken omsorg det växande ges här! 
Här står jag i hjärtat av koloniområdet och beundrar det som växer. De som arbetar här hade jag tyvärr svårt att förstå, men Samah fick agera tolk!
Helt otrolig vattenkrasse fick jag med mig hem, krispig och fräsch, att toppa morgonsmörgåsen med!
"Lite" pepparmynta som smaksättning i te och sallader fick också följa med i påsen..
Efter att ha botaniserat i ett av Rosengårds grönområde gick vi mot "bokalerna" som är handelsgatan i Rosengård. Här finns en rad butiker såsom fruktaffär, köttbutik, bageri, kryddmarknad etc vars butiksutrymme sammanbyggts med bostadsdelen så att butiksägaren faktiskt kan vara hemma i sitt hem och samtidigt driva butik- klokt sätt att uppmuntra kvinnor att driva affär och bli sysselsatta i arbetslivet och samtidigt vara hemma och ta hand om familjen.
Flera av de jag mötte den här eftermiddagen var så tacksamma att få vara i Sverige och trivdes jättebra vid Rosengård..
Emellanåt är det givande att gå utanför sin "comfort zone" och skaffa sig egna uppfattningar om saker och ting. Helt klart skall jag snart återkomma till Rosengård för att inhandla ännu mer bulgur, gula russin, lagerblad, granatäpple, färska pistagenötter och spiskummin, men först måste mitt införskaffade skafferi, inköpt efter kryddvandringen ätas upp.
Goda orientaliska recept kommer att delges inom kort!
 
Kram Louise by Lisa på landet