Smöörar lite;)

I den sopp- och grytintensiva årstiden som nu pågår, är ett nybakat kuvertbröd därtill vansinnigt gott. Just de här saftiga & frasiga baguetterna är glutenfria. Receptet är taget från Finax glutenfria hemsida och bakades hemma i mitt kök inför lanseringen av deras nya glutenfria hemsida under föregående höst. Som lite extra guldkant till brödet gjorde jag häromdagen brynt vispat smör - gott gott med fin sälta och knäckighet långt ifrån hur vanligt smör smakar, enkelt att vispa ihop och bara en enda ingrediens- just SMÖR! Brynt vispat smör är inte på något sätt nyheter, jag tenderar dock emellanåt att helt och hållet låta detta goda falla i min glömska och påminnelse behövs. Till min glädje är det vanligt förekommande vid restaurangbesök, mer sällan i hemmakök tycker jag nog.
BRYNT VISPAT SMÖR
250 gram normalsaltat smör
 
GÖR SÅ HÄR
Dela smöret i mindre bitar och smält i en kastrull.
Då det smält börjar det bubbla och fräsa om smöret och vitt skum lägger sig ovanpå smöret. 
Sedan "tystnar" smöret och det är här viktigt att vispa runt i kastrullen så att smöret inte bränns vid.
Nu doftar det härlig kola;).
Ta kastrullen från plattan och sila det bärnstensfärgade smöret genom finmaskig sil i en skål och ställ svalt en liten stund så att smöret stelnar något.
Vispa smöret fluffigt med visp och tillsätt eventuelt lite flingsalt om så önskas.
(Man kan både ta bort de bruna partiklarna i botten av skålen eller ha med det i smörvispet, jag tycker det blir härliga kolatoner oavsett. I just detta smör lät jag "det bruna" vara med- hur kolagott som helst!
Tittade just igenom kameran från söndagens fantastiskt soliga vinterdag i Skåne- mycket snö och solglimtar dagen lång. Vi maxade härligheten och skapade näslösa snögubbar, drack den varma chokladen och grillade korv såklart. Nog känns det avlägset en dag som denna då marken är åter bar och solen lyser med sin frånvaro men det är ju så denna årstid ter sig!
Ser nu framemot mitt spännande lunchbesök- på spisen puttrar en knallorange vitaminbomb i form av apelsin/blodapelsin & ingefärssoppa, till det en krämig "ädelostgucka"! Blir det succé delger jag mig såklart här på bloggen!
 
Ha det topp!
Kram Louise by Lisa på landet
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En kommentar
publicerat i Bröd
Taggar: #bryntvispatsmör, #finaxglutenfriahemsida, #glutenfriabaguetter
Visa fler inlägg