Kvitten på burk!

Marmeladkok på kvitten, mums!
I förra veckan var det hög tid att göra något med mina 2 kg kvitten som jag köpt via Årstiderna. Det blev marmeladkok till min käre far som present till söndagens "fars dag"! Allt som är "sött & gott" mottas hos pappsen med öppen famn!
Den här marmeladen blir fast i konistensen och smakrik, smaksatt med vanilj!
Kvitten är en relativt okänd frukt som ingår i rosenfamiljen och är till utseendet ganska lik ett gult normalstort äpple. Frukten är till skillnad från ett äpple eller päron, mycket fast, och äts då den är tillredd!
Urgott med en klick kvittenmarmelad och cream cheese uppå en rostad brödskiva, I promise!
Att ge bort en ätbar present som lagats av en själv uppskattas alltid och är kul både att få och ge!!
Klyftor från kvitten, snarlikt ett gult äpple i utseende, men smaken skiljer sig åt.
KVITTENMARMELAD med smak av VANILJ
2-3 burkar
 
2 kg kvitten
6 dl vatten
8-10 dl strösocker
1 vaniljstång
saft och skal från en ekologisk citron
 
Skala, kärna ur och skär frukten i mindre bitar.
Koka kvitten och vatten i en kastrull i ca 25 minuter.
Tillsätt, socker, vanilj och saft och skal från citronen.
Lägg på lock och låt småkoka i kastrull ca 2,5 timme tills det att frukten blivit mos.
Rör om med träslev under kokets gång.
Rengör glasburkar och fyll med marmeladen.
Förvara svalt!
Perfekt en murrig Novembereftermiddag är att tända brasan, plocka fram stora brickan, brygga en kanna te och duka fram några skivor gott bröd som rostats och sedan äts med cream cheese och godaste kvittenmarmelad!
Smaksättning med vanilj och citron ger en fräsch marmeladsmak! Kan tänka mig att såväl kanel, kardemumma som stjärnanis är passande kryddor i detta sammanhang.
Intressant vara att studera marmeladen under koket, färgen ändrades från den gula och bleka kvittenfrukten till fördel för härligt hallonröd, utan tillsats av övrig ingrediens eller färgämne!
Så mitt tips är att om du blir erbjuden några kilo kvitten, tackade inte nej för guds skull, hem och koka marmelad, förvara svalt och njut av den då andan faller på!

Kram Louise by Lisa på landet
 
#1 - - Småstadsfrun:

Jag kokade en gång något som jag tror kallas "memrillo" eller i alla fall något liknande. Det gjordes också på kvitten, men kokades länge. Till slut hälldes det upp i formar där det fick stelna helt. Blev som en fast pudding ungefär och man fick använda typ en smörkniv när den skar. Kokade också min med vanilj. Riktigt gott till goda ostar kan jag lova!

Svar: Så spännande det låter med din marmelad! Denna kvittenmarmeladen jag gjorde blir också härligt fast... Jag gillar verkligen både och, såväl en rinnig och lösare sylt, även en fast och kompakt marmelad, beror lite på användningsområde:)Urgott till ostar oavsett, mums!
Lisapålandet