Ett blomstrande Sofiero!

 
 
 
Ett besök på det före detta kungliga sommarslottet Sofiero lämnar ingen människa obemärkt förbi! Parken är hissnande vacker och härligheterna tycks ALDRIG ta slut! Utan överdrift kan en hel dag spenderas här för att inget missa och det finns något litet extra som gör stort intryck på alla.
Just nu i maj har parken sin storhetstid när 5000 rhododendron blommar, där otroliga 400 olika sorter samsas runtomkring i parken- en unik omfattning som ser ut att stortrivas.
En lila rhododendronklassiker man ofta ser, dock aldrig så stor och välvuxen som just här.
En mix av doftande Azaleor och ickedoftande Rhododendron som delvis solar sig och delvis skyddas av de stora bokarna.
Ett första glass-stopp blir köpt i den finfina Slottsbutiken där stora som små hittar trädgårdsinspirerade ting, och lite kaffe och glass.
Från terassen ut mot Sundet ser man de raviner där kungen en gång planterat generöst av Rhododendron, rätt vald växt vid rätt plats- helt klart!
Utsikten från solig terass är imponerande och danska Kronborg Slott stoltserar på andra sidan Sundet.
Här tar vi en välbehövlig paus vid vår långpromenad i Slottsparken.
Nu på väg till Barnens Sofiero, inte som andra lekplatser om man säger så! Här erbjuds plantering av morötter och gulbeta, crocketspel, utklädning och mycket mer. Vägen dit består delvis av små slingriga kullerstenbelagda stigar där kurragömma är en lämplig lek att leka.
Vid lekplatsen växer en del örter och kryddor frodigt och den nyfikne junioren kan smaka och dofta på all världens kryddvarieté. Gräslök som finast..
Här planteras det grönsaker för fullt i sanden, busy busy..
Just såhär kan en kunglig lekstuga se ut, många kvadratmeter att leka runt vid. Här kan dockor kläs, bakning ske och prins och prinsesskläder få provas.
En tapper trio som tycks gilla utflyktsmålet minst lika mycket som jag..
Här bodde förr i tiden Slottets trädgårdsmästare, tycker det är ett såå sött hus. Härifrån ges fin utsikt mot en annan del av trädgården där rosor, dahlior, gullregn, krasse och mycket mycket mer samsas i rabatterna. I växthuset odlas meloner sedan länge och kallas just för "Melonhuset".
6 timmar senare och nybadade i fontänen var det så dax att lämna detta magiska Sofiero. Efter vart besök på denna plats är jag helt överväldigad just för att ögonfröjden aldrig tar slut. Så otroligt välskött och välbevarat i en bra mix av dåtidens arv och nutidens behov, trender och önskemål.
Ett besök på Sofiero i blom är något jag önskar att alla fick se och uppleva, inte minst de med gröna fingrar och ett gediget trädgårdsintresse!