En söndagstur till kulinariska Brösarp!

Dagsutflykt till Österlen har denna soliga Mors dag-söndag inneburit för oss!
Det rådde inte riktigt solskenshumör då vi packade in oss alla i bilen, men väl framme i Brösarp var förväntningarna stora, hungern enorm och humöret så gott som på topp hos oss alla.
I lilla charmiga byn Brösarp känns det lite som att tiden stannat och storstadshets och hysteri kring bl.a trafik känns oändligt långt borta. Här har skånska livsmedelsföretag samlats under en hel helg och bjuder på ett digert program för den måltidsintresserade!
Barnen fick Skånsk Äggakaga med knaperstekt sidfläsk och rårörda lingon  till lunch, mmmm.
Otaliga erbjudanden om smakprover av mer eller mindre kända företagsnamn erbjöds vi.
Smakproverna blev många till slut, men för oss som är roade är det SUPER att få smaka nytt, lära om nyheter och få prova på sådant som man redan tidigare är bekant med och tycker om, allt på en och samma plats.
Närodlat och närproducerat var det stort fokus kring och mycket inom ämnet gick det att förkovra sig inom!
Med fyllda papperspåsar innehållande en färgglad varieté av gott att äta och  dricka är vi åter hemma och jag kan konstatera att en kulinarisk utflykt till Österlen var en ypperligt sätt att fira sin Mor´s dag på...
Omtyckta "Vikentomater" sålde mängder av vackra tomater i olika färg och form; röda, gula och härligt mörkgröna, små och stora och mittemellan!
Välväxta och välmående kossor gick att titta på och tala med men inte klappa på;)
Helstekt gris, jag har lite svårt och bestämma mig vad jag egentligen tycker om helstekt gris. Det ser helt galet ut med öron, tänder, svans mm kvar, men efter ett smakprov måste jag erkänna att det är riktigt gott, saftigt, lite salt, lite rökt smak, inte dumt alls!
Barnen fick kavla sina egna tunnbröd och grilla dem vid den öppna elden....
Perfekta aktiviteter för de små som så gärna vill hjälpa till i köket..
EKO såklart- olika sorters mjöl från imponerande Saltå Kvarn.
En nyhet jag inte tidigare sett, Basilikaträd...
Den här underbara boken fick följa med mig hem- har spanat på den läänge. Fantastiska foto, recept och handfasta tips för att uppnå kulinariska höjder à la Skåne.
Älskar dessa vackra gammeldags flaskor, etiketter och äppelmusten är supergod- Kivikås- en av mina äppelmustfavoriter från Österlen.
SVENSKA JORDGUBBAR, kräver ingen närmare presentation. Tänk så vackert rött de lyser. Barnen smaskade i sig en liter tillsammans utan större eftertanke så nu är längtan stor till självplockning som kommer om några få veckor.
På vägen hem blev det ett uppfriskande stopp, dock ej dopp, i Kivik där denna fina pärla finns- Vitemölla Badhotell- otroligt charmigt och mysigt, ett fåtal meter från strand och vatten!
KIVIK, KIVIK, KIVIK- ÄPPLE, ÄPPLE, ÄPPLE- böljande landskap som omges av överblommade välbeskurna äppelträd.
Ett fåtal tidiga rosensorter blommar redan, tänk om några veckor är det rosendrömmar dygnet om överallt.
Små ombonade tomter, de sprider oändlig inspiration och känsla i alla små byar längs kusten vid Österlen. Visst hade det varit nice med ett litet sommartorp någonstans på Österlen att spendera några härliga sommarsemsterveckor vid;)
En liten, fin brunröd sommarstuga i hjärtat av Kivik får vara det sista fotot jag visar från dagens kulinariska utflykt till Österlen. Denna dag kommer att sparas i mitt minne, ett glatt sådant, som kan plockas fram och tänkas på då Novemberrusket blåser kallt om ett antal månader..
#1 - - GoForFit:

Härliga bilder! :)

Svar: Tack snälla🌿🌿
Louise Bondebjer

#2 - - GoJord:

Sprang på detta gamla inlägg från dig när du träffar lokala producenter. Det är precis så här man önskar att man fick köpa råvaror när man ska laga mat. Så härligt!

Jag och en kompis håller på att starta ett företag där vi ska sälja råvaror från lokala producenter. Vi gillar det du skriver och vill inspirera folk till att laga mer mat och baka hemma. Skulle vi kunna få länka till dig från vår sida?

Svar: Hej! SÅÅ gärna, varsågoda;) Var kommer ni ha er verksamhet, vill ju gärna komma och titta! Lycka till! Hälsning Louise
Lisapålandet