Denna gång i salt sällskap!

Våffeljärnet arbetar flitigt i vårt kök!
Kan inte minnas då jag åt våfflor med sälta sist- men oj så gott det är. Sylt och grädde är inte på något sätt det enda som går att servera till våfflor påmindes jag av idag.
Att till helgen servera matiga våfflor, varvat med trädgårdsarbete är en kombo vi med stor sannolikhet skall köra på. Att ha sesamfrön i smeten var riktigt lyckat och resultatet blev en fin rostad karaktär från det smörade våffeljärnets hetta. Självklart går det att tillsätta sesamfrön även då man använder sig av köpt smet.
FRASIGA SESAMVÅFFLOR med Kallrökt Lax & Pepparrotskeso
8 st
(Nedan recept räcker för ca 4 personer à 2 våfflor var)
 
Våffelsmet
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl skalade sesamfrö (GoGreen)
100 gram smält smör
2 st ägg
4 dl mjölk
 
GÖR SÅ HÄR
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och sesamfrö i en skål.
Tillsätt ägg och mjölk och vispa till en jämn smet.
Blanda i det avsvalnade smöret.
Hetta upp våffeljärnet, pensla med lite smält smör och grädda våfflorna.
 
TILLBEHÖR
400 gram kallrökt lax
Pepparrotskeso= 5 dl keso som blandas med 2-3 cm finriven pepparrot
3 mogna avokado
kvisttomater
2 dl rostade pumpakärnor (GoGreen)
ärtskott
olivolja
flingsalt, svartpeppar
Urfräscht och gott och snabbt att förbereda.
Antingen lägger man de olika tillbehören i småskålar så får var och en skapa sin egna våffla, alternativt serveras tallriken som ovan med tillbehören redan lagda.
Våffeljärnet, liksom en del andra maskiner i köket glöms lätt av ett slag för att sedan åter komma till användning. Under vinterhalvåret borde det användas ofta och gärna i salt sällskap, med goda röror, rostade rotfrukter och en fräsch sallad därtill.
Kallrökt lax är mättande och passar fint med de i övrigt milda smakerna, bortsett från pepparroten, om man väljer att ta rikligt av denna läckra rot.
Beträffande tomater så här års bör man väl egentligen undvika dem då smaken är obefintlig.
Har dock på sistone blivit förtjust i kvisstomater av sorten "Romantica", trevliga att se på och tack vare att de sitter kvar på kvisten så behålls smakerna något mer än om de är borttagna och är helt ok förutsatt att de fått vila i rumstemperatur.
Inte en måltid utan färska blommor på bordet...
Just för stunden njuter vi till våra måltider av flera fantastiska vaser med innehållande blomster, ett smalt glas med körsbärsknoppar från trädgården, en liten bukett med några solgula små tussilago plockade i vägkanten, en maffig tulpanmix, Hortuskrukan fylld med uppiggande ranunkler och min egengjorda keramikskål med charmiga små violer.
Sist men inte minst ovan underbara blomma- Clematis som snittblomma. Har aldrig sett något liknande, den spretar på ett fint sätt och blommorna påminner lite om högsommarens ängsblomma, blåklockan!
Våffeldagen börjar närma sig sitt slut för denna gång, men våffeljärnet få minsann stå kvar på köksbänken åtminstone till helgen då det blir en efterlängtad repris av ovan mycket goda matiga våffla!
Gokväll till er..