Gubbar på burk...

Med 4 små hjälpredor till sällskap gick det relativt smärtfritt att plocka liter efter liter trots allt. Att ta med sig barn till jordgubbslandet är ingen dum idé. De roar sig med att springa mellan raderna "labyrint", varvat med att äta sig proppmätta på röda, saftiga jordgubbar...
Jag erkänner givetvis vårt ätande till bonden och betalar gladeligen för 2 liter extra....
Bärsylt går alltid åt, antingen en klick till varma scones en kulen dag, till pannkakorna eller som litet tillbehör till kvällens ostbricka.. Att ge bort en burk egengjord sylt inbillar jag mig att de flesta uppskattar..
Bestämde mig denna gång för att göra en "ren" jordgubbssylt utan smaksättning, det går minst lika bra att "toppa" sylten i efterhand med ngt extra i form av rostade frön eller nötter om så önskas. 
Himla gott är att "krydda" jordgubbsylten med svartpeppar och till det en slice lagrad hårdost på en skorpa eller knäcke.
KRÄMIG JORDGUBBSSYLT
 
2 kg jordgubbar
1,5-2 kg syltsocker (Dansukker)
 
GÖR SÅ HÄR
Blanda de rensade och rengjorda bären i en stor kastrull.
Mosa dem till en smet eller kör dem i mixern till en jämn massa.
Tillsätt syltsocker och koka under omrörning i ca 5 minuter.
Skumma noga!!
Häll sylten på varma, rengjorda burkar och förslut. Förvara sylten svalt..
Utan att luras så är det lätt gjort att koka sin egna sylt- det som behövs är prima, mogna bär och syltsocker. Valde att göra sylten på syltsocker, vilket gör det ännu enklare då den innehåller pektin, citronsyra och kaliumsorbat vilket konserverar och ger fin konsistens åt "koket"!
Det går även bra att styckfrysa bären nu för att göra syltkoket vid ett senare tillfälle!
För vad är väl inte godare än att servera sin egengjorda sylt till höstens otaliga scones, tekakor och briocher som skall njutas av:)
Fortsättning följer inom kort med fler jordgubbshöjdare..