Sköna saftstunder..

Sommarens soliga semesterdagar är som gjorda för sköna saftstunder med färsk frukt, småkakor och hemgjord saft med massor av is! 
Har på sistone plockat en mängd jordgubbar för att göra min egna jordgubbssaft. Tycker denna saft är så vansinnigt god, med fin röd färg och tydlig jordgubbsmak, som kommer allra bäst till sin rätta med en generöst en skiva lime, citron eller apelsin- lite frisk syrlighet till det söta.
 
Koncentrerad sommar på flaska är detta och just den här jordgubbssaften är kallrörd vilket innebär att smaker och nyttigheter bevaras! Jordgubbsmoset som blir över då saften är silad, är god att ha i morgonfilen!
Receptet har jag fått av en kär familjevän som verkligen inspirerar- är matglad och erfaren inom allt vad matlagning, bakande, syltande och saftande innebär!
 
BIRGITTAS KALLRÖRDA JORDGUBBSSAFT

(satsen kan givetvis halveras såväl som dubbleras)
6 liter jordgubbar
4 liter kokt kallt vatten
4 msk citronsyra
16 dl socker
2 krm natriumbensoat
 
GÖR SÅ HÄR
 
Koka vattnet och låt kallna.
Skölj och rensa jordgubbarna rena och ta bort gröna blad.
Stöt/mosa jordgubbarna i en stor skål och rör i citronsyran.
Häll på det kalla vattnet, rör om.
Låt stå övertäckt i kylskåp i ett dygn.
Sila vätskan från jordgubbsmoset. (Jordgubbsmoset kan sockras ngt och ätas som kompott)
Blanda sedan ner sockret i jordgubbssaften och rör om tills att sockret löst sig.
Blanda till sist i natriumbensoat och häll på rengjorda flaskor och förvara svalt!
Saften går fint att frysa..
Bokklubbsträff med väninnorna närmar sig med stormsteg och det är nu hög tid för mig att sätta igång med månadens valda bok- "Morgon i Jenin" av Susan Abulhawa. En fascinerande känslomässig roman, har jag hört, vilken jag ser framemot att börja läsa, passar perfekt att ta tag i på en solig plats i trädgården med fötter i högt och ett glas svalkande saft.
Hade igår en rolig dag tillsammans med ett skickligt sällskap här hemma hos mig- vi bakade, fottade, stylade och provsmakade massor av godsaker baserade på Finax´s Glutenfria produkter. Fann en RIKTIG favorit fylld med choklad och hasselnötter, en glutenfri Brownie, återkommer med recept inom en väldigt snar framtid så ni också får njuta av den- krämig, nötig, chokladig, seg, knäckig- felfri Brownie helt enkelt!