Marmeladgott på Bergamott!

Underbara vinter - I LOVE IT - iallafall när det är som i Skåne ikväll.
Naturen känns ren och fräsch med marken täckt av nyfallen snö, träden så fina med vitt som vilar på grenarna, åkrarna lyses upp och den otäcka vinden har blåst vidare så det råder ett trivsamt lugn därute.
Hoppas vi får njuta av detta landskap några dagar till.
Häromdagen överraskades jag av en spännande leverans från Årstiderna, vilka levererar ekologiska råvaror hem till dörren.
Lika roligt var gång att se vad som lagts i trälådan som står på kökstrappan en tidig morgon varannan vecka.
Senast beställde jag 2 kg prima Bergamott. Blev så nyfiken på denna marockanska citrusfrukt då jag sedan tidigare vet att bergamott ofta är en smaksättare i olika teblandningar.
Gul som solen och till utseende och form lik citronen fast något mindre i storleken, väldigt dekorativ med andra ord.
Att koka marmelad på de små bergamotterna kändes givet, bara en liten del av mina 2 kg gick åt, så bergamott lär bli smaksättningen i vårt kök kommande tid.
Tror tyvärr att de är lite svåra att få tag i, borde dock finnas i välsorterade frukt och grönsaksbutiker nu under säsong.
Doften av citrusmarmelad som står och puttrar på spisen är såå god och det sköter sig självt så marmelad är verkligen enkelt att koka ihop.
 
MARMELAD PÅ BERGAMOTT, MANDEL OCH SVARTA SESAMFRÖN
en knapp liter marmelad
 
9 bergamottfrukter
2 apelsiner
2 dl mandelspån
1/2 dl svarta sesamfrön
ca 4 dl råsocker
 
GÖR SÅ HÄR
 
Lägg apelsin och bergamott i en kastrull och täck med vatten. Lägg på en liten tallrik så att frukterna inte flyter upp till ytan.
Låt småkoka under lock i ca 1 timme så att de blir mjuka.
Häll ut allt vatten från kastrullen och lägg frukterna i en mixer.
Mixa frukten relativt slät tillsammans med råsocker, flagad mandel och svarta sesamfrön.
Smaka av och tillsätt ev. mer socker och/eller vatten om en sötare/lösare konsistens önskas.
Häll marmeladen i rengjorda glasburkar och låt svalna.
Ställ svalt med lock på.
Riktigt god marmelad med perfekt balans mellan sötma från råsockret och syrligheten från citrusfrukterna.
Smaken av bergamott är verkligen karaktäristisk, kan tänka mig att den är urgod som smaksättning olika slags bakverk, tryfflar, scones, grytor, aioli mm.
Har ärvt de charmiga syltburkarna där både burk och lock är gjorda av glas. Har ett större antal sådana undangömda i ett skåp, skall tas fram då de är fina som vas till blommande små vårlökar eller alla möjliga trevligheter från skafferiet, såsom gojibär och kokosflagor.
De svarta sesamfröna ger ett läckert utseende åt marmeladen, tillför dock inget smakmässigt!
Bergamott är populärt i England där man framställer bergamottolja av frukten vilken sedan används vid
parfymframställning.
Tack vare den konserverande egenskapen som socker har vid kokning av sylt och marmelad håller de sig ett bra tag i kylskåp förutsatt att burkar och lock är väl rengjorda och att inget litet busfrö stoppar sitt finger i syltburken, för då går det snabbt utför.
Så roligt det var att få bekanta sig med en ny kompis i smakrika citrusfamiljen, det blir nog till att pressa ner en i morgonjuicen imornbitti!!
Lova alla att njuta av snön...
 
 
#1 - - Paulina Winfridsson :

Så vackert och så gott! Vad härligt att snön har landat i Skåne. De senaste dagarna har blåsten blåst upp till Stockholm, vilket gjort det kallare.

Jag verkligen älskar glasburkarna, jag har ett antal höga vilka jag har socker, mjöl och havregryn i, samt att jag använder de som vas ibland. Min farmor hade ett helt skåp av dessa i källaren i Blekinge som jag och mamma använder flitigt. Ha en mysig dag! Kramar P

Svar: Paulina, så roligt att du också har dessa gedigna glasburkar med lock. Underbart att få ha möjlighet att ärva från din farmor. Jag har fått dem från moster Agneta, men kommer säkert från "mormors-tiden"!Stor kram till dig
Louise Bondebjer

#2 - - Emma Blomqvist WWW.MYBLUECHINA.COM:

Spännande!

Har alltid älskat bergamotteolja (i t.ex. Earl Grey) men aldrig reflekterat över vad det egentligen var. Citronmarmelad är ju det bästa som finns så det här låter som en given succé!

Nu gäller det bara att hitta dem i Stockholms också!

Stora kramar från ett vintervackert Saltsjöbaden

Svar: Emma, hoppas du hittar dessa små bergamotter någonstans i storstan, i Ö-hallen finns det säkert.Marmeladen är verkligen god och ger en spännande, lite annorlunda kraftfull citrussmak. Citrusfrukter av olika slag piggar verkligen upp så här års.
Må så gott!
Kram Louise
Louise Bondebjer