Lite extra på namnsdagsmorgonen...

Namnsdagar är allt lite speciellt! Under min uppväxt har vi blivit uppvaktade på sängen med kraftfull sång, god frukost, ett litet överaskande paket och en finaste blomma i vas efter säsong.
Mormor som bodde i Stockholm skickade oss en liten "pappersblomma" i kuvert med handskriven grattishälsning. En trevlig tradition som våra barn nu får uppleva!
Nyligen hade vi ett namnsdagsbarn i familjen, då gjorde jag miniscones till frukost! En annorlunda variant av scones, gjorda på majsmjöl, riktigt goda och som alltid känns det lite lyxigt att få smaka på bakverk och bröd då de är riktigt små, känns lite mer välarbetat!
Scones är grymt att bjuda på om morgonen då de inte behöver jäsa, ingredienserna skall helt enkelt bara blandas ihop och därefter gräddas i ugn, sedan klart!
 
MINISCONES med CHIAFRÖN
ca 18-20 st

4 dl majsmjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
50 gram smör
3 dl filmjölk eller naturell yoghurt eller soyghurt
10 delade gula russin
1/2 dl chiafrön
 
Topping:
chiafrön
flingsalt
 
GÖR SÅ HÄR:

Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda majsmjöl, bakpulver, salt, delade gula russin och chiafrön i en skål.
Finfördela smöret i mjölblandningen och rör ner filmjölken.
Arbeta ihop till en jämn smet.
Smörj små muffinsformar eller teflonform för minimuffins väl och klicka en bit smet i var och en av formarna.
Strössla över med chiafrön och lite flingsalt.
Grädda i ugnen i ca 15 minuter tills de fått fin färg och känns genomgräddade.
Serveras ljumma förslagsvis med bananskivor, keso och rårörda hallon.
Majsmjöl är ett glutenfritt mjöl som således saknar gluten och därmed jäsförmåga. Bröd och bullar bakat på majsmjöl blir därmed inte så höga och används oftare vid bak av plattare bröd som tortilla. Tyckte dock att dessa scones blev fluffiga och allt annat än platta.
Chiafrön ger en god konsistens och spännande knaster där de ingår, funkar fint i baksammanhang som topping eller i bröddegen eller i sallader. Chiafrön innehåller generöst med OMEGA-3, fiber och protein, likaså viktiga mineralämnen.
Dopflaggan är alltid i topp vid viktiga dagar såsom födelsedagar och namnsdagar. De tunna bananslantarna passade perfekt i storlek med miniscones och blev ett uppskattat pålägg för de små!
Pärlhyacinter och tulpaner med lök, blommor av säsong som fick vara med på firandet. Frukostbrickan får intas vid köksbordet ett antal år till, vågar inte ens tänka tanken hur det skulle se ut bland täcke, kuddar och lakan efter frukostfirande med barnen till sängs bland scones och rårörda hallon, förmodligen fullkomlig kalabalik!
Scones är självklart godast då de är nygräddade och fortfarande varma, men en vardagsmorgon med all dess bestyr som skall göras kan man absolut plocka ut en sconespåse ur frysen och värma i ugnen och det blir en vardagsmorgon med guldkant!
Grattis, grattis Markus på namnsdagen- idag är det just du som skall firas med scones på sängen:)
 
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Bröd & Bullar
Taggar: #chiafrön, #majsmjöl, #miniscones, #namnsdagsfirande, #sconespåmajsmjöl