Älska Mat!

Jag som älskar mat var givetvis besökare vid årets ÄlskaMat-mässa i Malmö, som gick av stapeln i helgen.
Härliga timmar som fort passerade förbi, omgiven av inspirerande montrar, härliga smakprover och dofter & smaker i mängd.
Nylanserade produkter promotades varvat med sedan tidigare väletablerade livsmedel i en lockande mix.
 
Jag fick möjlighet att delta i en strålande Champagneprovning som hölls av min kunnige fd kollega, Jörn Ek från Vinimportören Arvid Nordquist med champagner från husen Bollinger och Ayala.
Det var helt underbart att sitta med en flight vinglas framför mig igen, något som tidigare skedde dagligen då jag arbetade på Arvid Nordquist! Utsökta champagner, 2 imponerande hus med extremt kvalitetsfokus.
Denna provning fick mig att komma i bästa "helg-mood", trots att jag var tvungen att spotta.
 
 
Bollingers, generellt sett, otroliga kraftfullhet imponerar och deras standardcuvée är outstandning, mycket mogen karaktär med mogna äpplen, fyllig och ypperlig matchampagne som ett sprudlande alternativ då vinvalet annars hade varit ett glas Pinot Noir till maten.
399 kronor skulle jag vilja påstå är prisvärt för Bollinger Special Cuvee, vilken även finns även på Magnumflaska vilket år såå festligt då man är lite fler i sällskapet.
AYALA´s champagner är genomgående eleganta och fräscha i stramare stil, ett riktigt trevligt komplement till Bollingers champagner om man önskar den ngt lättare stilen.

Vrålsugen på läcker ost fick mig att styra kosan mot Vilhelmsdals Gårdsmejeri, som har himla god ost från Österlen. En väldoftande monter minst sagt! Det blev ett köp av en smakrik kittost gjord på getmjölk vid namn "Tant Elsas Getost", krämig konsistens och riktigt generös smak, mums så god om man gillar den kraftfulla typen.
 
Något jag tidigare fått smaka är Handkärnat Smör, riktigt smör gjort på pastöriserad ekologisk kogrädde, urgott på nybakat bröd eller på knaprigt knäckebröd tillsammans med en god ost.

Vid lunchtid lockades jag att prova Nordic Street Food- spännande mat serverat från vagn. Urgod burgare bestående av mört hjortkött, smakrik sås och goda grönsaker. Nystartat företag här i Malmö och var de kommer befinna sig runtomkring i stan står här: www.nordicstreetfood.com

Höganäs Saluhall var på plats och ännu en gång bevisades att de är duktiga och nytänkande inom det mesta kring kvalitativa råvaror och samtidigt smakfullt presenterat. Kön ringlade sig lång och de erbjöd marmelader, müsli och annat gott att köpa med sig hem.

 
Som ni med största sannolikt märkt har jag en stor kärlek för bröd. Att baka och bli kladdig och fingrarna är minst sagt "roligt". Jag tycker det är fantastiskt gott och spännande- det doftar utsökt som nybakat och kan lekas med i form och smak och att besöka bagerier, framför allt utomlands, är paradis för mig.
Jag botaniserar gärna och läänge..
Talade med Röstånga Mölla, bageri som jag finner mycket duktiga och genuina och här erbjöds fina smakprover.
 
 
Något jag länge funderat på men inte gjort något åt är att få frukt beställd hem till dörren från Ekologiska Årstiderna. (www.arstiderna.com)
Sedan vi fick vår råsaftcentrifug gör vi av med minst 1-2 kg frukt var dag, och det skall vi fortsätta med vintern lång. Efter givande dialog med Gerry som driver Årstiderna, beslutade jag mig för att framöver prenumerera på "stora fruktkorgen" som nu skall levereras hem till oss varannan fredag, en obestämd mix av olika frukter- Åh, jag längtar.
Gerry himself med prima champignoner:)
 
I present fick jag en omfattande kokbok av Årstiderna och en stor papperspåse fylld med vita, orangea och lila morötter, fantastiska svampar och en massa Ingrid Marie-äpplen och ett spetskålhuvud att ta med hem.
Om ni ges möjlighet att prova vita morötter, gör det, otroligt "hög" morotsmak och riktigt knaprig i konsistens..
 
Jag frossade i ännu mera grönsaker på mässan, de är ju såå underbara att titta och smaka på.
Pyttesmå dekorativa vaktelägg!
 
 
 
Och slutligen-
Urgod supersalt lakrits  från "Lakritsfabriken" i Ramlösa fick följa med mig hem och även ett kilo Vikentomater i all möjlig färg och form.

Vid utgången bjöds det på Kivik Musteri 's varma äppelmust, lagom söt, generös smak och värmande gott nu då det börjar bli svalare.
En givande och inspirernade eftermiddag på alla sätt och vis- Mat, jag älskar dig:)
 
 
Visa fler inlägg