Julmarknad på Övedskloster!

December månad rusar fram i högre hastighet än någonsin, helt i vanlig ordning.
Terminsavslutningar och aktiviteter av olika slag, som kretsar kring julen, fyller våra dagar ,kvällar och helger och gör att dagarna i almanackan passerar extra fort.
Min känsla kring klappar, tomtar, julgran och pepparkaksbak växer så sakteligen fram dag efter dag.
Ännu en stämningsgivande adventshelg har nu passerat! 3:e advent inleddes hemma i kökets mysiga vrå med tända ljus, doft av lussebullar, apelsinnejlikor och blommande hyacinter.
Trots fullkomligt ösregn mot fönstret är jag så glad att vi kom iväg till Julmarknad på Övedskloster, som jag hört mycket trevligt om.
Efter 45 minuters bilfärd var vi framme lagom till öppnandet.
Imponerande att se så mycket folk som tagit sig ut trots paraplyväder. Efter tydlig hänvisning om parkering hamnade vi mitt i hjärtat bland jordbruksmaskiner, vilket eldorado för de mindre besökarna.
Nu var det så dax att få bekanta sig med traktens delikatesser och handgjorda julprydnader. Området kring slottet är omfattande och marknaden var utspridd på ett överskådligt sätt.
Vi välkomnades av finaste alpackor som har en så nyfiken och pigg uppsyn.
Vi bjöds på rykande het saft från lägerelden och lyssnade till duktige Daniel Berlin, som driver sin berömde krog i Skånes Tranås och gavs tips till goda rätter till julbuffén.
Mängder av utställare var på plats i stallen och visade allt ifrån egengjorda halmhjärtan, till kimchisyrad salladskål, till grönmogelostar, egenstoppade korvar och egenslungad honung, allt från trakten kring Övedskloster.
Jag älskar mixen av allt gott som kan köpas av de mindre livsmedelstillverkarna som så stolt berättar om sin unika produkt, proppade med kärlek.
Med varsin korv i handen satt vi vid lägerelden igen tittandes på gamla och unga som förnöjsamt promenerade runt.
Avslutningsvis stod jag en stund och beundrade damen som gjorde finaste saffransvåfflor i gamla hedeliga våffeljärn av tyngsta gjutjärn. Hon gjorde det med finess och det såg fantastiskt gott ut, men jag hejdade mig denna gång.
Nästa år minsann är det jag som står på borggården och äter rykande varm saffransvåffla med godaste sylten och grädde därtill med ett omkringliggande vitt snölandskap och strålande vintersol.
På promenad mot gården- allén mot Övedskloster är nog det mest imponerande jag sett. Tänk vilket otroligt handarbete att få alla dessa stenbumlingar så perfekt lagda, utan en endaste maskin till hjälp.
Inte visste jag att alpackorna härstammade från Anderna och är ett kameldjur- att de är besäktade med lamadjuren kan man däremot tydligt se.
Charmigt gårdscafé där det bjöds på massor av gott i värmen.
 
Den vackra slottsbyggnaden stod klart 1776 och ritades av Carl Hårleman, en av den svenska rokokons största arkitekter.
 
Finns det en lägereld i min omgivning så sitter jag gladeligen där och njuter. Värme och doft från elden är något alldeles speciellt och här bjöds vi på mycket god värmande saft.
Här och var prydde grane dekorativt den kala vintermarken och även på stallens höga höjd var det finaste gröna girlanger med ljusslinga- kan tänka mig så mysigt här blir då mörkret fallit.
Här gräddas de läckert gula saffransvåfflorna av den mest rutinerade kvinnan. Har inte tidigare tänkt på att smaksätta mina våfflor med just saffran, måste ju bara testas, saffranstokig som jag är.
Finaste mossan på stenmuren, såå vackert.
Nu lämnas den fridfulla landsbygden och vi återvänder hemåt igen fyllda av stämning och julinspiration.