Jag är en Pestofreak!

Jag är och har alltid varit vansinnigt förtjust i pesto.
Pesto är en fantastisk smakhöjare i alla avseenden och känns som ett "hälsosamt" sås-alternativ. Vi svenskar väljer ju gärna en sås till maten baserad på grädde, crème fraiche eller annan mejeriprodukt, vilket också är gott såklart, men en medelhavsvariant som denna är minst lika bra.
Funderade på pestons allsidighet och kom på att det är inte ofta som den inte passar in.
Just den här peston som jag kommer ge receptet på nu är himmelsk och ingredienserna är en variant av klassikern med pinjenötter, basilika- ja ni vet...
Användningsområdena skulle jag vilja säga är obegränsade och jag är helt övertygad om att den är suverän till såväl julskinkan, som ett alternativ till senapsklicken, och passar minst lika bra till den finare hängmörade köttbiten till nyårsmiddagen. Serverade den nyligen till lammstek och potatiskaka, mycket bra!
Nog ältat om pestons alla fördelar, nedan följer receptet.
 
PISTAGENÖTSPESTO

125 gram pistagenötter
skal av en citron
bladpersilja
2 vitlöksklyftor
2 dl riven parmesanost
olivolja
ev salt
 
Mixa eller finhacka nötterna.
Finriv citronskalet, finhacka persiljan och pressa vitlöken och blanda.
Rör ner grovriven parmesan och tillsätt oljan lite i taget till en jämn pesto.
Smaka av med salt.
KLART!
Denna söta handduk fick jag i present nyligen och är så charmig i mildaste gröna nyanser.
Det är Design House Stockholm som ger ut de fina printade handdukarna med 4 olika Elsa Beskowmotiv, just den här är fru Kålros, trevlig julklapp till kompisen som har allt.
Den goda pistagenötspeston, höjer denna vardagliga lunchsmörgås till högsta höjd tillsammans med god skinka och gott bröd.
Go Go Lovely Pesto....
#1 - - Paulina Winfridsso :

Oh så gott, pesto är verkligen gott. Vilken söt liten röd skål:-). Vad har du på ditt julbord Louise. Jag hade jullunch häromdagen med mina mammalediga vänner och prova på lite smått och gott. Surkål med rödkål var en favorit, vilken är din favorit på julbordet? Hoppas det kommer bilder på ditt fin julhem. Trevlig helg.

Svar: Kära Palle! Visst är min söta lilla julskål fin. Fick den av en god vän för några år sedan, kommer från Villeroy Boch och är så användbar för smått och gott. Viken fin jullunch du fixat, kan tänka mig hur gott och trevligt det smakade. Min absoluta favorit på julbordet är grönkål/långkål- härstammar från det halländska julbordet. Såå gott grönt inslag på julbordet, dock inkokt i grädde, men det är det värt! Stor adventskram till dig och familjen
Louise Bondebjer